Linssikeitto paahdetuista kasviksista

Linssi on yksi maailman vanhimmista viljelykasveista. Ja yksi herkullisimmista ja helppokäyttöisimmistä myös. Hernekasveihin kuuluvia linssejä ei tarvitse liotella, pelkkä keittäminen riittää. Linssit ovat myös erittäin terveellisiä. On aika uskomatonta, miten paljon proteiinia ja kivennäisaineita pikkiriikkisiin ja vaatimattoman näköisiin linsseihin mahtuukaan.

Itse pidän eniten kuorimattomista, punaisista linsseistä, joita myydään jossain kaupoissa myös ruskeiden linssien nimellä. Ne pysyvät keitettäessä hyvin koossa eivätkä muussaannu mauttomaksi mössäksi kuten usein käy kuorituille punaisille linsseille.

Kokonaiset linssit myös imevät makuja hyvin itseensä, eikä niiden keittäminen kestä kauaa. Kuorimattomissa linsseissä on myös jäljellä huomattavasti enemmän ravintoaineita kuin kuorituissa.

Leikkaa linssikeiton päälle avokadosiivuja, murustele fetajuustoa ja koristele chilillä ja korianterin lehdillä.

Edesmennyt mummoni, sanoi aikoinaan, että ”se joka keitetyn paistaa, se makian maistaa”. Noudatankin tässä keitossa mummoni ohjetta käänteisesti: paahdan ensin tomaatit, sipulit, paprikat ja chilit uunissa ja keitän ne vasta sitten keitoksi yhdessä mausteiden ja linssien kanssa.

Ja uskon, että juuri paahdetuissa kasviksissa piilee tämän keiton herkullisuuden salaisuus! Uunissa tumman paahteisiksi karamellisoituneet paprikat, tomaatit ja chilit tuovat keittoon täyteläisen, makeanherkullisen maun.

Tämä keitto on myös oiva hävikinestokeitto, sillä siihen sopivat parhaiten juuri jo lähes ylikypsät, unohduksiin jääneet tomaatit, paprikan jämät ja nuupahtaneet chilit.

Linssikeitto paahdetuista kasviksista
gluteeniton, vegaaninen

5 valkosipulin kynttä kuorineen
2 pientä sipulia tai 6-8 shalottisipulia
1/2 chili
1 paprika
1-2 tomaattia
8-10 kirsikkatomaattia
3-4 cm pala tuoretta inkivääriät
nippu tuoretta korianteria
2 tl kuivattuja korianterin siemeniä
3 tl jeeraa
2 dl punaisia, kuorimattomia linssejä
1 lime
1 l vettä
suolaa ja ripaus sokeria

Koristeluun:

1 Avokado
1/2 pkt vegaanista tai tavallista fetajuustoa
Tuoretta korianteria

Tee näin:

  1. Huuhtele paprika, tomaatit ja chili. Laita ne yhdessä sipulien kanssa uunivuokaan. Mausta suolalla ja pippurilla ja kaada sekaan 2 rkl oliivöljyä. Sekoita hyvin.
  2. Paahda kasviksia ja chilejä uunissa 225 asteessa noin 20 minuuttia. Poista sen jälkeen valkosipulit ja chili, jotta ne eivät pala. Jatka muiden kasvisten paahtamista vielä noin 20-30 minuuttia kunnes ne ovat paahtuneet mustapilkkuisiksi ja paprika alkaa karamellisoitua.
  3. Kuori inkivääri ja hienonna. Silppua korianteripuntti varsineen. Säästä lehdet koristelua varten. Hienonna kuivat mausteet. Huuhtele linssit.
  4. Kuullota mausteita yhdessä linssien kanssa oliiviöljyssä pannulla noin 10 minuuttia.
  5. Kuori uunissa paahdetut sipulit ja valkosipulit. Soseuta kaikki vihannekset, chilit ja sipulit sauvasekoittimella tai blenderissä pehmeäksi tahnaksi.
  6. Lisää kasvistahna mausteiden joukkoon. Lisää litra vettä, suolaa ja ripaus sokeria. Anna keiton kiehua kannen alla hiljaisella lämmöllä kunnes linssit ovat kypsiä. Lisää tarvittaessa vettä.
  7. Mausta keitto lopuksi limen mehulla ja tarkista suola.
  8. Tarjoile keitto vegaanisen tai tavallisen fetajuuston, avokadosiivujen ja korianterin lehtien kanssa.

Tykkää ja jaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *