Munakoiso-kukkakaalitacot

Kesä ja varsinkin alkusyksy on kotimaisten kasvisten juhla-aikaa! Kun kesälomat alkavat olla ohi ja haikeus kesän loppumisesta meinaa vallata mielen, värikkäät ja superherkulliset kotimaiset kasvistacot piristävät.

Kotimaiset kukkakaalit, munakoisot, fenkolit sekä kaalit ja tomaatit ovat nyt herkullisimmillaan. Grillissä paahdetut kukkakaalit ja munakoisot saavat herkullista makua sumak-mausteesta ja jeerasta, ja ne sopivat täydellisesti tacojen täytteiksi. Lisukkeiksi käyvät loistavasti maukkaista kotimaisista pikkutomaateista tehty salsa sekä guacamole, jossa avokado korvataan tuoreilla herneillä.

Kotimaiset kasvikset ovat juuri nyt parhaimmillaan.

Käydessäni ensimmäistä kertaa Yhdysvalloissa 80-luvun lopulla ihastuin meksikolaiseen ruokaan, tai ruokaan, jota nuoruuden naiiviuudessani luulin meksikolaiseksi. Tacot ja tortillat tuntuivat pursuavan uusia, ihmeellisiä makuja ja raaka-aineita.

Ensimmäistä kertaa maistamani avokado maistui myös taivaalliselta kovien maissikuorien ja rullalle käärittyjen vehnätortillojen sisällä tai nacho-salaatin seurassa.

Seuraavana vuonna matkustin Meksikoon ja tilasin heti ensimmäisessä pienessä maalaisravintolassa innoissani tacoja. Ihmetys olikin suuri, kun eteeni tuotiin pienen pieniä, pehmeitä maissista tehtyjä lättyjä, joiden päällä oli salsan lisäksi nokare papumössöä.

Grillattuja kukkakaalin nuppuja
Sumakilla maustettu kukkakaali paahtuu grillissä nopeasti ihanan rapeaksi.

Pikainen tutustuminen aiheeseen sivisti nuorta matkustajaa: Kaliforniassa olin nauttinut teksasilais-meksikolaista ruokaa eli texmex-ruokaa ja Meksikossa pääsin ensimmäistä kertaa maistamaan aitoja maissitortilloista tehtyjä tacoja.

Texmexin valloittaessa maailmaa tacoiksi oli ryhdytty kutsumaan eri muotoon taivutettuja, kovia maissilevyjä ja niistä valmistettuja ruokia ja salaatteja. Tortilloiksi sanottiin suuriin vehnälättyihin käärittyjä ruokia.

Meksikossa puolestaan tacoiksi kutsutaan ruokaa, jossa maissista valmistettu, pehmeä lätty – tortilla – täytetään erilaisilla täytteillä.

Meksikossa tortillalettuja voidaan tehdä useista erilaisista maissista; valkoisista, sinisistä tai keltaisesta. Suomestakin saa onneksi nykyisin näitä maissitortilloja valmiina, kun suomalais-meksikolainen perheyritys rahtasi tortillaprässin Suomeen ja ryhtyi tortillatehtailijaksi. Upea ruokakulttuuriteko Tortillas la Familias!

Maissitortilla täytetään grillatuilla kasviksilla, punakaali-fenkolislawlla, tuoretomaattisalsalla sekä herkulliseslla herne-quacamolella.

Kun maissitortillat yhdistää suomalaisiin kasviksiin ja korvaa guacamolessa avokadon herneillä, pitäisi tätä reseptiä kutsua ehkä finmex-ruoaksi 😊 Mutta ei kait määreillä niin kovin suurta merkitystä ole kunhan ruoka maistuu?

Munakoiso-kukkakaalitacot

Grillattu kukkakaali

½ kukkakaali
loraus oliiviöljyä
3 rkl sumak-maustetta
suolaa ja mustapippuria

  1. Irrottele kukkakaalit nupuiksi.
  2. Sekoita kulhossa öljy, sumak-mauste, suola ja öljy.
  3. Lisää kukkakaalin nuput ja sekoita hyvin.
  4. Grillaa kukkakaalin nuppuja kuumassa grillissä muutamia minuutteja molemmin puolin, kunnes ne saavat hyvän, paahteisen värin, mutta jäävät edelleen rapeiksi. Voit paahtaa kukkakaalit myös uunissa noin 225 asteessa. Uunissa kukkakaalit valmistuvat noin 10 minuutissa.
Grillattu munakoiso

1 munakoiso
loraus oliiviöljyä
1-2 tl jeeraa
suolaa, mustapippuria

  1. Leikkaa munakoiso reiluiksi paloiksi.
  2. Sekoita kuhlossa öljy, jeera, mustapippuri ja suola. Lisää munakoson palat ja anna maustua vähintään tunti.
  3. Grillaa munakoisot nopeasti molemmin puolin kuumassa grillissä. Voit paahtaa munakoisot myös uunissa noin 225 uunissa. Uunissa ne valmistuvat noin 10-15 minuutissa.
Punakaali-fenkoli-slaw

½ punakaali
1 fenkoli
½ limen mehu
1-2 tl riisiviinietikkaa
kourallinen tuoretta korianteria
½ sokeria
suolaa ja mustapippuria

  1. Siivuta punakaali ja fenkoli ohueksi siivuksi joko mandoliinilla tai raastimella.
  2. Silppua korianteri varsineen hienoksi.
  3. Sekoita punakaali, fenkoli ja korianteri kulhossa ja mausta riisiviinillä, sokerilla, limellä, suolalla ja mustapippurilla. Anna maustua vähintään tunti.
Tuoresalsa

kourallinen pieniä punaisia ja keltaisia tomaatteja
1/2 sipulia
sipulin varsia tai ruohosipulia tai kevätsipulia
1 chili
kourallinen tuoretta korianteria
½ tl sokeria
1 rkl omenaviinietikkaa
suolaa ja mustapippuria

  1. Silppua tomaatit, chili, sipulit ja sipulin varret ja korianterit hienoksi.
  2. Mausta salsa omenaviinietikalla, suolalla, sokerilla ja mustapippurilla.
Herneguacamole

400 gr tuoreita herneitä
kourallinen tuoretta korianteria
2-3 rkl oliiviöljyä
½ limen mehu
suolaa ja mustapippuria

  1. Kuori herneet, ja soseuta ne yhdessä öljyn kanssa sauvasekoittimilla. Lisää tarvittaessa öljyä jos guacamole tuntuu liian paksulta.
  2. Lisää silputtu korianteri ja mausta guacamole limen mehulla, suolalla ja mustapippurilla.

Lämmitä tortillalätyt nopeasti paistinpannulla, ja täytä grillatuilla kasviksilla, salsalla, punakaalislawlla ja guacamolella ja halutessasi ranskankermalla tai vegaanisella fraichella.

Tykkää ja jaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *