Munakoisopasta

Siitä on reilut 20 vuotta kun ensimmäisen kerran sain maistaa munakoisopastaa. En Italiassa, vaan Brysselissä sijaitsevassa pienessä, italialaisessa ravintolassa. Rasvaisen ja mehukkaan munakoison karvaisen makea maku yhdistettynä taivaalliseen hyvään, suolaiseen tomaattikastikkeeseen jätti ikuisen makumuiston.

Painoin menussa olleen nimen pasta alla norma visusti mieleeni ja haaveilin oppivani tekemään samanlaista. Vuosien kuluessa olen kokeillut erilaisia reseptejä, eri juustoja, erilaatuisia tomaatteja ja tämä resepti on vihdoin jo aika lähellä unelmaani. Täysin aito ja alkuperäinen se ei varmasti ole, mutta omia makunystyröitä se kyllä mukavasti hellii.

Perinteet ja aitous ovatkin reseptien kohdalla mielenkiintoinen asia. Ja myös jatkuvan keskustelun aihe. Sillä kuka voi päättää mikä resepti on se aidoin? Jonkun tietyn maan, kulttuurin tai alueen ruokia valmistaa aina suuri joukko ihmisiä, ja jokainen niistä muokkaa reseptiä omanlaisekseen.

Jokaisella karjalaisia sukujuuria omaavalla perheellä on Suomessa varmasti se ”aidoin” karjalanpaistiresepti ja auta armias jos joku muu tekee sen toisella tavalla 😊 Internetin ihmeellisessä maailmassa törmää jatkuvasti väittelyihin tuleeko karjalanpaistiin porkkanaa ja ruskistetaanko lihat ennen uuniin laittoa vai ei.

 Ja kuka päättää mikä ruoka on perinteistä tai alkuperäistä? Kulttuurit, tavat ja sitä kautta myös reseptit muuttuvat koko ajan. Siitä hyvä esimerkki on, että Suomen yksi perinneruoka, jolle on haettu EU:n nimisuojaa, on karjalanpiirakka, vaikka yksi sen perusraaka-aineista eli riisi ei edes kasva Suomessa. 

Lautasellinen munakoisopastaa, juustoraastetta ja tomaatteja.
Munakoisot kannattaa paahtaa uunissa kauniin ruskeiksi.

Sisilaista alkuperää olevasta pasta alla normastakin on varmasti jokaisella mammalla oma versionsa. Perusraaka-aineet ovat pääasiassa kuitenkin kaikilla samat: munakoisoja, tomaatteja, basilikaa ja ricotta salata -juustoa.

Lampaanmaidon herasta valmistettua, suolaista ricotta salata -juustoa on Suomesta vaikea saada, ja hyvä korvike sille on joko pecorino tai parmesan.

Pieni varoituksen sana kuitenkin munakoisosta: munakoiso tarvitsee öljyä. Paljon öljyä! Munakoiso imee öljyä ja sen mukana makuja itseensä kuin sieni, eikä pääse oikeuksiinsa ilman kunnon öljykylpyä. Jos öljyn määrä hirvittää, niin kannattaa ehkä kokeilla jotain muuta pastareseptiä 😊

Munakoisopasta
gluteeniton, kasvis

2 keskikokoista munakoisoa
3 valkosipulin kynttä
1 keltasipuli
½ iso chili
2 rkl tomaattipyrettä
2 rkl punaviinietikkaa
1 nippu tuoretta basilikaa
suolaa ja mustapippuria
ripaus sokeria
2 tlk kokonaisia tomaatteja
reilu 1 dl raastettua pecorinoa tai parmesaania
1 pallo tuoretta mozzarellaa
1 pkt gluteenitonta tai tavallista pastaa

Tee näin:

  1. Pilko munakoisot reiluiksi paloiksi. Levitä viipaleet uunivuokaan ja lorauta sekaan reilu määrä hyvää oliiviöljyä. Mausta suolalla ja pippurilla.
  2. Paahda munakoisoja 225 asteisessa uunissa kunnes ne ovat pehmeitä ja hiukan ruskistuneita. Tähän menee noin puoli tuntia. Sekoita viipaleita välillä muutaman kerran.
  3. Kuori ja hienonna sipulit. Hienonna myös chilit ja basilikan varret. Säästä basilikan lehdet viimeistelyyn. Lisää pannulle loraus öljyä ja tomaattipyre. Freesaa sipuleita ja chilejä yhdessä tomaattipyreen kanssa kunnes ne pehmenevät.
  4. Lisää punaviinietikka ja anna kiehahtaa. Lisää tomaatit. Mausta suolalla ja pippurilla ja ripauksella sokeria. Anna kastikkeen kiehua hiljaisella lämmöllä noin puoli tuntia. Tarkista suola.
  5. Lisää lopuksi silputut basilikan lehdet ja raastettu juusto. Sekoita mukaan paahdetut munakoisot.
  6. Keitä pasta al denteksi reilusti suolatussa vedessä. Nostele pastat reikäkauhalla kastikkeet sekaan niin, että mukaan tulee myös hiukan keitinvettä. Sekoita hyvin.
  7. Revi lautasille pastan päälle mozzarellaa.
Tykkää ja jaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *