Raparperijäätelö, vohvelit ja siirapissa haudutettua raparperia

Kirpeästä raparperista syntyy uskomattoman hyvää jäätelöä. Niin hyvää, että ihmetyttää että sitä ei ole enemmän kauppojen hyllyillä. Belgialaisten vohveleiden ja raparperisiirapin kanssa nautittuna jäätelö tuo kesän mieleen, vaikka sitä söisi keskellä talveakin!

Ja miksei söisi, sillä raparperi sopii erinomaisesti pakastettavaksi. Sitä ei tarvitse edes esikäsitellä mitenkään. Senkun pätkii paloiksi ja pistää pussit pakkaseen.

Raparperijäätelö ja vohvelit on täydellinen kesäjuhlien tarjottava.

Raparperi on kasvi, jonka kasvuvoimaa on pakko ihailla. Kun muu piha on vielä osittain lumen peitossa ja minkäänlaista eloa ei ole näkyvissä, punkee raparperin ensimmäiset, punertavat lehdet jo maasta uskomattomalla rohkeudella. Raparperi onkin kevään ensimmäisiä kotimaisia herkkuja, joita pääsee nauttimaan tuoreena.

Raparperia on viljelty Suomessa yli sata vuotta, ja aikaisemmin yleisiä olivat erityisen makeat ja punamaltoiset lajikkeet. Tänä päivänä yleisempiä ovat vihreämaltoiset lajikkeet, joista niistäkin saa kauniin värisiä jälkiruokia, sillä nuorta raparperia ei tarvitse kuoria.

Belgialaiset vohvelit ovat paksuja ja rapeita, ja ah niin hyviä. Aivan yhtä hyvin raparperijäätelö sopii tavallisten vohveleiden kanssa tarjottavaksi.

Myöhemmin kesällä, kun varret alkavat olla paksumpia ja puumaisempia, ne kannattaa kuoria ohuesti.

Itse olin onnekas ja sain ystävältäni uskomattoman kauniin punaisia raparpereja. Eikä vain kauniin värisiä vaan myös todella makeita! Niistä syntyikin ihanan väristä jäätelöä ja siirappia vohveleiden kanssa herkuteltavaksi.

Punakuorisista ja punamaltoisista raparpereista saa ihastuttavan väristä siirappia.

Vohveleita muuten kannattaa tehdä isompi satsi kerralla ja pakastaa. On nimittäin aika ihanaa aloittaa viikonloppuaamu rapealla vohvelilla! Ne paahtuvat juuri sopiviksi kun ne laittaa suoraan pakastimesta jäisinä leivänpaahtimeen.

Raparperijäätelöä, vohveleita ja siirapissa haudutettua raparperia

raparperijäätelö

Raparperisose

150 gr raparperia kuorineen
2 rkl vettä
2 rkl sokeria

  1. Huuhtele raparperit hyvin ja paloittele. Lisää raparperin palat kattilaan yhdessä veden ja sokerin kanssa.
  2. Keitä miedolla lämmöllä kunnes raparperit ovat täysin soseutuneet. Hämmennä sosetta välillä. Sosetta tulee noin kaksi desilitraa.

Jäätelömassa

300 gr punaista maitoa
200 gr kuohukermaa
85 gr sokeria
25 gr glukoosia
hippunen suolaa ja ripaus aitoa vaniljaa

  1. Kiehauta kaikki aineet paksupohjaisessa kattilassa koko ajan hämmentäen. Anna jäähtyä kylmävesihauteessa. Voit käyttää jäähdyttämiseen myös kulhollista jääpaloja tai kylmäpakkauksia yhdessä veden kanssa.
  2. Sekoita jäätelömassaan 1,5 dl raparperisosetta. Säästä 0,5 dl jäätelön ”raitoihin”.
  3. Kaada massa jäätelökoneen kulhoon ja anna tekeytyä jäätelöksi.
  4. Sekoita loppu raparperisose valmiiseen jäätelöön ”raidoiksi” lusikalla.
Vohvelit (4 kpl)

2,25 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl tomusokeria
1,75 dl täysmaitoa
2 kananmunaa
ripaus aitoa vaniljaa
ripaus suolaa
1 tl öljyä

  1. Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
  2. Sekoita jauhoihin leivinjauhe, tomusokeri, vanilja ja suola.
  3. Vispaa isossa kulhossa keltuaisten rakenne rikki. Lisää vuorotellen pieni määrä jauhoja ja nestettä niin saat helposti sileän taikinan. Sekoita mukaan myös öljy.
  4. Lisää valkuaisvaahto viimeiseksi varovaisesti lusikalla.
  5. Voitele belgialainen vohvelirauta. Paista kaikki vohvelit ja nosta ritilän päälle jäähtymään. Vohvelit rapeutuvat jäähtyessään.
Siirapissa haudutettua raparperia

2 dl vettä
1 dl sokeria
1 vaniljatanko
nippu raparperia

  1. Huuhtele raparperit ja leikkaa noin 10 cm kokoisiksi paloiksi.
  2. Kuumenna vesi ja sokeri paistinpannulla. Lisää mukaan vaniljatanko ja raparperin palat.
  3. Anna raparperien paistua muutama minuutti ja käännä ne. Paista vielä toiselta puolelta muutamia minuuttia kunnes ne pehmenevät mutta pysyvät vielä koossa.
  4. Nosta raparperit syrjään ja jatka sokeriliemen keittämistä kunnes se muuttuu siirappimaiseksi. Tähän menee noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä. Muista, että siirappi jähmettyy vielä jäähtyessään.
Tykkää ja jaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *