Puolukka ja kinuski ovat klassinen makupari, joka jättää harvan kylmäksi. Syntisen makea kinuski taittaa kirpeän puolukan happamuutta loistavasti. Kun ne yhdistää vielä raikkaaseen jogurttiin, tuorejuustoon ja kermaan, syntyy puolukka-kinuskipiirakka, jota kehtaa tarjota vaikka hienommissakin juhlissa.
Tämä piirakka syntyy myös todella nopeasti, eikä sen valmistamiseen tarvitse uunia. Se on helppo tehdä vaikka mökkiolosuhteissa kruunaamaan syksyinen viikonloppu.

Puolukka on jostain syystä hiukan aliarvostettu marja. Ehkä se johtuu siitä, että kun olemme jo kesällä hullaantuneet mansikoista ja vadelmista, nautiskelleet syksyn alussa ihanista tuoreista mustikoista, ei syksyn sateiden tultua enää niin jaksa innostua hiukan happamasta puolukasta.

Kannattaisi kyllä! Vaikka puolukka ei ole esimerkiksi mustikan vetoinen vitamiinipommi, on se hyvin kuitupitoinen ja sisältää paljon c-vitamiinia. Puolukka sopii mainiosti myös makeiden hedelmien seuraksi smoothien joukkoon.
Puolukkaa on sitä paitsi myös huomattavasti helpompi ja nopeampi poimia kuin mustikkaa. Eikös siinä jo ole syytä rynniä puolukkametsään? Tai kaupan pakastealtaalle 🙂

Puolukka-kinuskipiirakka
Pohja
150 gr digestive keksejä
50 gr voita
Täyte
200 gr maustamatonta tuorejuustoa
2 dl turkkilaista jogurttia
1 dl kermaa
½ sitruunan mehu ja kuori raastettuna
½ dl sokeria
ripaus vaniljaa
2 dl puolukoita
Kinuski
1 dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria
½ tl suolaa
- Tee ensin kinuski. Keitä fariinisokeria ja kuohukermaa miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 15-20 minuuttia. Älä anna kinuskin kuohua liikaa. Kinuski on valmista silloin kun kylmään veteen tipautettu kinuskipisara muotoutuu palloksi, eikä hajoa veteen.
- Sulata voi. Murenna digestivekeksit hienoksi muruksi. Helpoiten se onnistuu laittamalla keksit vahvaan muovipussiin ja murskaamalla ne kaulimen avulla.
- Sekoita sula voi ja keksimurut tasaiseksi. Painele seos piirakkavuoan pohjalle tiiviisti.
- Vatkaa kerma vaahdoksi. Yhdistä jogurtti ja tuorejuusto ja sekoita tasaiseksi. Lisää kermavaahto ja mausta sokerilla, sitruunamehulla ja kuorella sekä vaniljalla.
- Lisää täyte pohjan päälle ja levitä tasaiseksi. Lisää sen jälkeen puolukat.
- Kaada kinuski puolukoiden päälle.