Tomaatti-pimientos de padron -salaatti

Pyöreitä, soikeita, ryppyisiä, palleroita, punaisia, keltaisia, raidallisia, mustia. Tomaatteja on todellakin moneen lähtöön! Eikä pelkästään muotoja ole monenlaisia, vaan makuja myös. Osa tomaateista on happamia, osa makean kirpeitä.

Osa niin makeita, että käyvät karkeista. Tomaatti sopii yhteen melkein minkä kasviksen kanssa tahansa. Erityisen hyvin se mätsää yhteen tulisen pimientos de padron -paprikan kanssa.

Tomaatteja on tuhansia eri lajikkeita.

Eri tomaattilajikkeita löytyy tuhansia. Perustomaattilajikkeet ovat harvoin kovin maukkaita. Pelkästään niihin ei todellakaan kannata tyytyä. Superviljelijän taitoja ei onneksi enää tarvitse, sillä erikoisempia tomaattilajikkeita saa nykyisin jo melkein mistä kaupasta vaan.

Kotimaisia tomaatteja voi helposti ostaa suoraan niitä viljeleviltä tiloilta.

Paras tapa hankkia herkulliset ja taatusti tuoreet tomaatit – ja muut tuoreet raaka-aineet – on vierailla suoraan kasviksia viljelevällä tilalla. Erityisen hyvä päivä tilavierailuun on 14.9. jolloin vietetään kansallista Osta tilalta -päivää.

www.ostatilalta.fi -sivustolta voi käydä katsomassa mitkä lähituottajat ovat jo ilmoittautuneet mukaan. Päivä on muutenkin erinomainen tilaisuus tutustua suomalaiseen lähiruoan tuotantoon ja tavata tuottajia henkilökohtaisesti.

Suoraan tilalta voi raaka-aineita ostaa toki muulloinkin, jopa ympäri vuoden. Suoramyyntiä harrastavia tiloja löytyy esimerkiksi Aitoja makuja -palvelusta.

Tien vierillä sijaitsevilta itsepalvelukioskit on ihania!

Lounais-Suomessa, missä itse vietän suurimman osan vapaa-ajastani, löytyy myös paljon sympaattisia lähitilojen itsepalvelukioskeja. Viljelijä tuo tien viereen pystytettyyn myyntikojuun tuoreet tuotteet päivittäin ja asiakkaan voivat maksaa ostamansa tuotteet myyntikojun yhteydessä olevaan laatikkoon tai maksaa suoraan tuottajan tilille. Alueen itsepalvelukioskeista voi ostaa perunoita, vihanneksia ja jopa lihaa aukioloajoista riippumatta.

Bromarvissa sijaitsevan Tallbackan puutarhan itsepalvelukioskilla kassan virkaa toimittaa vanha maitotonkka.

Nämä ihanat tomaatit, yrtit ja pimientos de padron -paprikat löytyivät metsän keskeltä, kapean mutkaisen tien reunalta Bromavista.

Kun tomaatit ja paprikat ovat tuoreita ja supermaukkaita, ei reseptiin juuri kummoisia tarvita. Kevyt limevinegretti viimeistelee tomaattien maun ja nopea grillaus hiillostaa paprikat makeiksi herkkupaloiksi. Salaatti sopii kevyeksi lounaaksi sellaisenaan mutta toimii hyvin myös esimerkiksi grillatun lihan tai kalan lisukkeena.  

Kannattaa silti muistaa, että padron paprikoiden syömistä sanotaan espanjalaisen ruletin pelaamiseksi, sillä noin joka kymmenes paprikoista on supertulisia 😊 Eikä etukäteen tiedä kuinka monta tulista osuu juuri omalle lautaselle!

Tomaatti-pimientos de padron -salaatti

Limevinegretti

1 rkl limenmehua
1 tl omenaviinietikkaa
3 rkl rypsiöljyä
1 tl sokeria
ripaus suolaa ja mustapippuria

noin 300 gr erivärisiä tomaatteja
1 rasia pimientos de padron -paprikoita
(fetajuustoa)

  1. Lisää limenmehu, viinietikka ja sokeri pieneen pyöreäpohjaiseen kulhoon. Sekoita hyvin.
  2. Lisää rypsiöljy ja sekoita koko ajan vispilällä. Mausta lopuksi suolalla ja mustapippurilla.
  3. Leikkaa tomaatit ohuiksi renkaiksi ja mausta ripauksella suolaa. Asettele tomaatit laakealla lautaselle ja pirskottele vinegretti tomaattien päälle.
  4. Grillaa pimientos-paprikat nopeasti kuumassa grillissä tai paahda kuumalla pannulla, kunnes niihin tulee mustia pilkkuja. Mausta ripauksella suolaa. Ripottele päälle halutessasi tavallista tai vegaanista fetajuustoa.
  5. Tarjoile pimentos-paprikat yhdessä tomaattien kanssa.
Tykkää ja jaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *