Valkosipulikurkut

Olen joskus miettinyt olenko kenties entisessä elämässäni ollut orava tai hamsteri tai joku muu, joka kerää ruokaa säilöön mahdollisimman paljon talvea varten 😊 Niin paljon nimittäin pidän säilönnästä. Vaikka ruokakauppa on melkein kulman takana, ja läpi vuoden on mahdollista ostaa mitä tahansa ruokaa ja säilykettä, ei olo tunnu turvalliselta, ellei omat kaapit pursuile hilloja ja säilykkeitä ja pakastin kotimaisia marjoja. Yksi ehdoton lempisäilykkeeni on valkosipulikurkut.

Valkosipulikurkkujen valmistaminen kuuluu alkusyksyn perinteisiin.

Tämän etikkaisen ja todella valkosipulisen säilöntäreseptin olen perinyt äidiltäni. Reseptissä käytettään hurja määrä valkosipulia ja sokeria suhteessa kurkkuihin, mutta juuri se onkin näiden kurkkujen juju. Etikkainen makeus yhdistettynä tilliin ja valkosipuliin hurmaa ja kurkut sopivat erityisen hyvin yhteen talvisten patojen ja haudutettujen ruokien sekä perunan kanssa.

Valkosipulikurkut ovat kuuluneet perheemme ruokapöytään jo lapsuudestani saakka. Samoin kuin kurkkujen valmistaminen yhdessä. Jossain vaiheessa 10 tai 15 kurkkukilon siivuttaminen ei tietysti ollut lempipuuhiani, mutta nyt syksy ei tunnu alkavan oikeasti ilman ”kurkkurevohkaa”.

Etikkakurkkuja voi säilöä myös käytettyihin purkkeihin kunhan varmistaa, että purkit ovat puhtaita.

Valkosipulikurkkujen valmistaminen ei ole ollenkaan monimutkaista. Siivuttaminen käy sujuvasti mandoliinilla tai yleiskoneella. Tärkeintä säilönnässä on huolehtia hygieniasta, ja varmistaa, että säilöntäpurkit ja niiden kannet ovat varmasti puhtaita.

Itsetehdyissä säilykkeissä ei perinteisesti käytetä mitään säilöntäaineita. Säilykkeiden säilyvyys perustuu etikan, suolan ja sokerin suhteisiin sekä käytettävien raaka-aineiden ph-arvoihin. Sekä tietysti hyvään hygieniaan ja kylmäsäilytykseen.

Tässä reseptissä ei valkosipulin määrässä kitsastella!

Ainut vaikea asia hommassa on odottaminen. Valkosipulikurkut nimittäin ovat parhaimmillaan vasta muutaman kuukauden kuluttua valmistuksesta. Meillä perinteisesti ensimmäinen purkki avataan isänpäivänä.

Valkosipulikurkut

1 kg avomaan kurkkuja
iso nippu tillin kukintoja
pussillinen mustaherukkapensaan lehtiä
2 porkkanaa

Liemi

2 dl väkiviinietikkaa
3 dl vettä
1 rkl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl sinapinsiemeniä
1-2 kokonaista valkosipulia
1 laakerinlehti
2 porkkanaa
1-2 tl mustapippuria

  1. Upota purkit ja kannet kylmään veteen vuorokautta ennen käyttöä ja liota niitä yön yli. Pese sen jälkeen huolellisesti. Desinfioi purkkeja uunissa (100 astetta) noin 15 minuuttia. Kiehauta kannet kattilassa.
  2. Pese kurkut hyvin ja huuhtele mustaherukan lehdet.
  3. Siivuta kurkut mandoliinilla tai yleiskoneella ohuiksi siivuiksi. Kuori ja siivuta ohuiksi siivuiksi myös porkkanat.
  4. Kuori valkosipulit ja leikkaa kynnet ohuiksi siivuiksi.
  5. Mittaa kaikki liemen ainekset kattilaan. Kiehauta liemi.
  6. Lisää kurkkuviipaleet, porkkanasiivut, tillin kukinnot ja mustaherukan lehdet kerroksittain purkkeihin. Kaada kuuma liemi päälle. Voit painella valkosipulinkynsiä veitsellä syvemmälle purkkiin.
  7. Sulje purkit heti ja anna jäähtyä. Säilytä kurkkuja jääkaapissa. Ne ovat valmiita nautittaviksi noin 4-8 viikon kuluttua.

Tykkää ja jaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *